Rekencollectief

mbo

Practoraat gecijferdheid in de steigers, we gaan bijna werven voor een practor!

| MBO |

Op initiatief van ROC van Amsterdam-Flevoland en Aeres MBO, en met ondersteuning van het Rekencollectief (HU, UU, ECBO, e.a.) wordt binnenkort een vacature aangeboden voor een practor gecijferdheid.

Houd deze en andere websites (en sociale media) in de gaten. We willen vóór de zomer 2024 eigenlijk iemand kunnen verwelkomen!

11 april 2024

Landelijk is er veel aandacht voor gecijferdheid in het mbo. Gecijferdheid is een belangrijke vaardigheid voor mbo-studenten, zowel in hun studieloopbaan als voor hun functioneren in de samenleving en op de arbeidsmarkt. De nieuwe rekeneisen voor het mbo (2020) en het feit dat rekenen nu meetelt in de slaag-zakbeslissing, bieden een kans om het onderwijs betekenisvoller in te richten.

Het te vormen ‘practoraat gecijferdheid’ zal door middel van praktijkgericht onderzoek een bijdrage leveren aan het versterken en verbeteren van de onderwijspraktijk in het mbo, op alle plekken waar gecijferdheid een rol speelt: in aparte lessen, maar zeker ook in wisselwerking met de beroepspraktijkvakken.

Dit practoraat richt zich ten eerste op de betrokken docenten. De docenten rekenen/gecijferdheid en hun collega’s van de beroepspraktijkvakken. Daarnaast zal in dit practoraat ook aandacht zijn voor de rol van de ‘rekencoördinator’. Dat zijn de professionals die in de betrokken mbo-instellingen specifieke verantwoordelijkheid hebben voor het beleid wat betreft gecijferdheid.

Dit practoraat is een initiatief van ROC van Amsterdam-Flevoland, Aeres MBO, en wordt ondersteund door het Rekencollectief (HU, UU, ECBO: mbo.sites.uu.nl). Er zal samengewerkt worden met andere mbo-instellingen, met het team van taalenrekenenmbo.nl en andere partners.

Vanaf deze plek willen we alle ROC’s die zich aangesproken voelen bij de beschrijving van dit practoraat, oproepen om eventueel aan te sluiten.

Contact: Alderic Weijs (a.weijs [at] rocva.nl)