Rekencollectief

mbo

Tussenstand februari 2022 rekencollectief

In het rekencollectief werken we samen voor zowel mbo als ve, en het valt op dat het in beide gebieden ‘wat drukker’ is dan een tijdje geleden.

  • MBO
    De nieuwe rekeneisen krijgen gestalte in de nieuwe rekenmethodes, in de nascholing op de diverse ROC’s en natuurlijk ook in het nieuwe examen, waar in de maand maart 2022 flink mee getest wordt. Al met al een fikse klus met zijn allen, want we willen nu toch echt dat het rekenen binnen het mbo er echt op vooruitgaat. En dan bedoelen we dat het rekenen meer betekenis krijgt, en echt als nuttig wordt ervaren. We houden onze vingers nog maar even gekruisd, gezien alle breekbare samenhangen tussen de genoemde elementen.
  • VE
    Hier lijkt de aandacht voor ‘gecijferdheid’ verder toe te nemen (in het kader van het grotere denken over basisvaardigheden taal, rekenen en digitale vaardigheden), en dan is het vooral de vraag hoe dit landelijk goed ondersteund kan worden. Je hebt in dat veld niet het gemak van de afspraken (en mensen en faciliteiten) zoals we dit in het reguliere onderwijs (mbo) hebben. Dit betekent dat het meer tijd kost voordat er een gezamenlijke focus (en inspanning) ontstaat om hier tot resultaten te komen. In ieder geval hebben we op 30 maart een mooie tussenstap klaarstaan op dat vlak, nl. de conferentie Gecijferdheid telt mee.